Nudgen, wat is dat?

Als BEDDERx zijn we graag ‘pracademic’ bezig: het op hele praktische wijze toepassen van academische inzichten. Bijvoorbeeld uit de hersenwetenschappen, de gedragspsychologie en de wereld van leiderschapsontwikkeling. Nudgen en boosten is zo’n domein.

Nudgen & boosten

Nudgen is het aanbrengen van een factor in iemands omgeving waarbij hij/zij bewust of onbewust een andere beslissing neemt. Met andere woorden, nudgen is een wijze waarop gewenst gedrag wordt gestimuleerd.

Boosten is het bieden van kleine stukjes informatie die het nudgen toelichten, onderbouwen en daarmee versterken.

Waar komt het vandaan?

In 2008 is het boek “Nudge” verschenen, geschreven door Richard H. Thaler en Cass R. Sunstein. In de beschrijving van dit boek staat:”Nudgen leert ons hoe we doordachte keuzearchitectuur kunnen gebruiken  om ons te helpen betere beslissingen te nemen voor onszelf, onze families en onze samenleving.”

Richard H. Thaler won in 2017 de nobelprijs voor zijn bijdrage aan “Gedragseconomie”.

Vernudgen

Met de BEDDERx software word je geholpen om je boek, lesmateriaal, training of bijv. spreekbeurt te “vernudgen”. Dat betekent dat je de kernboodschappen vertaalt in hele korte, activerende berichtjes.

Deze berichtjes zijn in feite kleine coach-momentjes die helpen kennis, inzicht en inspiratie toe te passen. Je deelnemers of lezers ontvangen ze als notificatie op hun telefoon, veelal als open vraag. Met erbij – als booster – een korte toelichting of verdieping, in allerlei vormen.

Afgestemd op de (aflever)voorkeuren van je deelnemers zijn de nudges als het ware de ‘bougies van iemands ontwikkelmotor’.

Of, om in een andere metafoor te spreken: met onze software wordt jij iemands digitale coach, die met kleine toepasbare duwtjes helpt om gedrag te veranderen.

Hierbij een een voorbeeld video over nudgen in de praktijk

No nudge, no glory

To Nudge

/nʌdʒ/

 

“Iemand een duwtje in de goede richting geven, m.b.t. een relevant of inspirerend thema”

DASHBOARDS VOOR INZICHT IN GEBRUIK, VOORTGANG ÉN EFFECTEN

Ga naar statistieken
Content Management

MAAK ZELF EENVOUDIG EN SNEL NUDGES DIE ZORGEN VOOR IMPACT

Ga naar CMS
Statistieken
App

VAN E-LEARNING NAAR E-DOING IN EEN PERSOONLIJKE APP OP JE TELEFOON

Ga naar app
Content Management
×

BEDDERx Whats app

×